Sjukhus för onani och kjærleik sorg

0
BackNext

1. Tvångs tröjor, isolering och opium. Om du var fattiga och galen hundra år sedan, skulle också förmodligen även upp på en plats som Møllendal asyl dig.


Det är julafton 1888 i Bergen. 29 år gamla “Anna” har dei senaste åtta dagane hade maniska anfall där hon har øydelagt möbler och kläder, skrek och skällde. Ho har knappt sova på totalt tas.

Systra passar henne. Dei har Budd ihop de senaste sex månaderna, men nu är det nog. När Julfred är på väg att sjunka, uthärdar ho inte rasa längre och ber om hjälp.

Härifrån är fattighus som tar över. Jula ringer in, och “Anna” sänds tankarna till sjukhuset. Ho-läget är fortfarande manisk när hon kommer till Møllendal asyl. Linne och kläder deras tår ho i stycke innan ho fjäder naken mellan dess väggar. Ansiktet är färg och en Augo är blanka, ho nektar att sova.

De anställda kan inte lugna ner henne. Medan de flesta människor sätter sig mätta och utmärkt efter julmiddagen, endar ho natten påtvingad isolering i en cell i asyl.

Det finns ho i 3 dagar och 14 timmar.

Läkaren är säker på att det måste vara kjærleik sorg som har lett till denna plötsliga bilolycka.

Møllendal asyl blir sista stopp för henne. Ho reser aldrig hem, och inte får uppleva något annat än livet som en patient efter julafton 1888.

47 år senare, 1935, dör ho i en säng på asyl.

BackNext

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY